Sivut

perjantai 14. huhtikuuta 2017

Kristillinen joogakirja

Kristillistä joogaa ei ole, sanovat.  Kun aloin joogaamaan, yllätyin, miten moni lähipiiristäni allekirjoitti Petri Paavolan mielipiteen: kristitty ei voi joogata. Avarakatseisimmatkin uskovaiset tuttavani jättivät joogaamatta - varmuuden vuoksi, sillä eihän sitä koskaan tiedä. Minun on aina ollut vaikea uskoa, että jotkin liikesarjat voisivat olla pahempia kuin toiset.  Ihminen antaa merkityssisällön liikkeille, eivät liikesarjat.


Itse joogaan ja käyn joka viikko Suomen Joogaliiton järjestämillä joogatunneilla ja niiden välissä joogaan kotona Yogaian opastuksella. Siksi suosittelen lämpimästi tutustumaan joogaan ennen kuin tuomitset sen! Jos olet ollut petripaavolan tai paavoreinikaisen kannoilla, voit tutustua joogaan myös lukemalla Heli Harjunpään teoksen Hiljaisuuden tie - kristillisiä joogaharjoituksia (Kirjapaja 2017). Teos on oiva teos myös kristinuskosta vieraantuneille suomalaisille. Teoksen myötä ymmärrät paremmin, mistä kristinuskossa on kysymys. Kirja on tietokirja. Se ei käännytä, tuputa tai ole oikeassa. Hiljaisuuden tie edustaa modernia kristillisyyttä ja sen sivuilla siunataan myös toisenlaisen maailmankuvan omaavia. Siitä huolimatta teos antaa paljon myös konservatiivisemmille kristityille.Ajatus kristillisestä joogasta tuntui aluksi vieraalta ja teennäiseltä. Minulle jooga on vain ruumiin ja mielen harjoittamista, ei uskonnollinen rituaali. Henkistymisen sijaan tavoitteenani on vain joogin kroppa elämänilon ylläpitäminen ja omien fyysisten rajojen löytäminen. 

Mutta pääsiäisen kunniaksi päätin tutustua kristilliseen joogaan. Heli Harjunpään teos Hiljaisuuden tie - kristillisiä joogaharjoituksia (Kirjapaja 2017) oli erinomainen opas. Heli Harjunpää on sairaalapappi, työnohjaaja ja joogaopettaja. Hän, jos kuka, on oikea ihminen kirjoittamaan kristillisestä joogasta, eikö?

"Jooga itsessään ei ole uskonto vaan ikivanha elävä ja muuttuva perinne, jolle ovat tunnusomaista vuosisatojen kuluessa hioutuneet fyysiset harjoitukset, hengityksen hallinta, mielen keskittyminen sekä meditaatio. Tähän menetelmään voi kukin liittää oman uskonsa ja maailmankuvansa mukaisia sisältöjä."

"Vaikka varhaisin jooga onkin liittynyt Intian uskonnolliseen traditioon, se on silti ylittänyt maailmankuvallisia rajoja ja sitä on harjoitettu monenlaisissa uskonnollisissa yhteyksissä.  Tästä poikkeuksena on vain lähihistoria, jonka aikana jooga on usein nähty pääosin fyysisenä, terveyttä ja ulkonäköä parantavana harrastuslajina."

"Yleisemmin kuitenkin jooga on fyysisyyden lisäksi ainakin psyykkisen tason tietoisuusharjoitus, jossa mieli kiinnitetään kehoon ja hengityksen seurantaan. Näiden painotusten lisäksi monissa joogamuodoissa on myös henkinen ulottuvuus. Tänä päivänä maailmalla on paljon myös kristillistä joogaa, jossa rukoillaan Jeesusta ja pyydetään Pyhän Hengen läsnäoloa."

Harjunpää kertoo omasta joogamatkastaan, miten hän löysi kristillisen joogan ja päätyi liittämään joogaan kristillisiä elementtejä. Samalla hän avaa kansantajuisesti kristilliseen joogaan liittyvää teologiaa sekä kristinuskon mystiikkaa ja henkisyyttä, joilla on vahva rooli kristillisessä joogassa. (Jos kristillinen mystiikka kiinnostaa, suosittelen lämpimästi: Anthony De Mellon teosta Ilma jota hengität - tie mietiskelyyn ja rukoukseen)Kirjassa on hyvin samanlainen rakenne kuin muissakin joogakirjoissa. Ensin käydään läpi joogan historiaa ja filosofiaa, jonka jälkeen Harjunpää esittelee kristillisen joogasuuntauksen ja siihen liittyvän joogaohjelman. Yksityiskohtaiset kuvat ja kirjalliset ohjeet sopivat myös aloittelijoille. Kokeneimmille joogan harrastajille liikkeet ovat tuttuja, mutta tämä voi aiheuttaa hämmennystä: asanoiden sijaan puhutaan liikkeistä ja asennoista sekä asanoiden nimet ovat suomenkielisiä.Itse olen avoin kristilliselle joogalle. Ymmärrän, että kristinuskoa harjoittava ihminen haluaa liittää joogaharjoituksiinsa myös kristillisiä merkityssisältöjä. Harjunpään mukaan kristillisen joogan tarkoitus on energioiden tasapainottamisen sijaan ylläpitää suhdetta Luojaan: palvoa Jumalaa oman kehon, mielen ja sielun kautta. Kuitenkin kristillinen jooga tähtää siihen mihin myös tavallinen jooga: mielen ja kehon tasapainon löytämiseen ja säilyttämiseen. Tältä osin se ei eroa muusta joogasta. 

Silti jäin pohtimaan onko tämä vain joogan valkopesua: yritys tehdä paheellisesta tai jopa kielletystä sallittua. Vaikka Raamatusta löytyy useita koskettavia kuvauksia ihmisen kehollisuudesta (mm. Laulujen laulu, Valitusvirret ja Psalmit), kehollisuutta ja ruumiin harjoittamista ei ole perinteisesti arvostettu kristillisissä piireissä. Maailma muuttuu hiljalleen myös kirkon seinien sisäpuolella, mutta esimerkiksi joogaan liittyvissä keskusteluissa tulee hyvin selkeästi esiin kristittyjen suhde ihmisen kehollisuuteen. "Ruumiin harjoittamista" ei pidetä hyödyllisenä tai tavoiteltavana asiana, vaikka kristityt uskovat ruumiin olevan Pyhän Hengen temppeli, jota tulee vaalia ja suojella. Ehkä tämä kirja on osoitus näiden vanhoillisten asenteiden murtumisesta?

Olemme Jumalan edessä sellaisina kuin olemme.
Hänen hyväksyvässä rakkaudessaan voimme
löytää kokoisemme paikan tässä elämässä,
maailmassa ja luomakunnassa.

Erityisesti minua kosketti joogaharjoituksiin liitetyt rukoukset. Joogatunneilla, joilla itse käyn, ei lauleta tai lausuta mantroja. Joogatunneilta on riisuttu pois kaikki uskonnolliset elementit. Rukousten ja Raamatun jakeiden yhdistäminen joogaliikkeisiin ja mietiskelyyn vaikutti koskettavalta elementiltä. Sitä tekisi mieli kokeilla.

Juurrun Jumalan luomaan maailmaan, voin
tuntea ravitsevan maan energian virtaavan koko
kehooni, saan sisäistä voimaa, vakautta, tyyneyttä
ja tasapainoa. Kiitän Jumalaa kasvun ihmeestä!

Tähän kannattaa tutustua, edes uteliaisuudesta:

Harjunpää, Heli: Hiljaisuuden tie. Kristillisiä joogaharjoituksia. 
2017: Kirjapaja
s. 132
Arvostelukappale

2 kommenttia:

 1. Olen kuullut kommentteja joogasta (ja siis sen yhteensopivuudesta kristillisyyteen) laidasta laitaan, ja kai aika lailla riippuu siitä mitä elementtejä siitä sisällyttää, osa joogan hengellisestä sisällöstä ei ole yhteensopivaa ja toisaalta jos jättää kokonaan sen pois ja suhtautuu joogaan vaan jonain jumppana niin miksei sitten voi harrastaa yhtähyvin vaikka Pilatesta tai jotain...
  Mutta olen kyllä myös paljon kuullut puolesta-kommentteja, ainakin että siitä on paljon opittavaa ja omaksuttavaa vaikkei kokonaista pakettia ottaisikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, näinhän se varmasti on. Ehkä tärkeintä on tehdä itselleen selväksi, mitä harrastaa ja miksi ja kuunnella oman sydämensä ja omatuntonsa ääntä. Mutta tämä kirja on tervetullut lisä tähän keskusteluun ja se selvensi ainakin omia ajatuksia ko. aihepiirin tiimoilta.

   Poista